Kraak je stresscode met je vijf zintuigen
Hoe je opmerkzaamheid traint met ruiken, horen, voelen...
Een heleboel dingen in ons leven doen we zonder erbij na te denken. Dat hoeft ook helemaal niet, omdat ze ons allemaal zo vertrouwd zijn. Misschien herken je het wel dat je op de fiets of in de auto naar je werk rijdt en bij aankomst er geen idee van hebt hoe je op die plek bent beland. Of hoe vaak gebeurt het niet dat je tijdens een gesprek met een collega merkt dat je geen flauw idee hebt waar die ander het net over had. En voordat je er erg in hebt is die zak chips is al leeg en die sigaret al opgegaan in rook.
Ons hoofd is dan eigenlijk ergens anders dan ons lichaam. Wij mensen kunnen dat: bij het ene ding zijn in ons hoofd en bij het andere ding met ons lichaam. Die twee kunnen bij ons los van elkaar opereren. Het is niet iets waar we bewust voor kiezen.
Het vermogen om dingen op de automatische piloot te doen is best handig. Je hoeft immers niet overal bij stil te staan. Je doet alles zoals je het gewend bent te doen. Denk je eens in dat je elke dag maar weer moest ontdekken hoe je je tanden ook al weer poetst. Je schoenen aantrekt. Je computer opstart. De verwarming aanzet. Dan zou het leven wel heel erg moeizaam worden!
Toch kleven er ook nadelen aan ingesleten gewoontes. Als we leven op de automatische piloot is de kans groter dat we ongemerkt oude patronen in gang zetten die meestal niet helpen. Voorbeelden van gewoontepatronen zijn zorgen of spanning wegeten of drinken, piekeren, mopperen, roddelen, je haasten, jezelf wegcijferen en altijd klaar staan voor een ander, of alles drie keer controleren voor je tevreden bent.
Poeh, ik word moe van alleen al het opschrijven ervan...
Uit de voorbeelden kun je al opmaken dat het vaak gaat om vormen van vermijding. We willen niet stil staan bij dat wat er feitelijk is in ons leven. We willen geen onprettige gevoelens of gedachten. We willen dat alles precies zo gaat als we voor ogen hebben. We willen ons fijn voelen!
We raken gefrustreerd als ons leven niet zo loopt als verwacht of gehoopt. De lacune tussen wat er is en wat we eigenlijk willen veroorzaakt stress. Die stress ontstaat gewoon, zonder dat je het tegen kan houden.
Hoe gefrustreerder we raken, hoe meer gevoelens van stress we ervaren. Voor we het weten staan we op voet van oorlog met onze gedachten. ‘Dit moet weg. Dit wil ik niet!’ Met elke nieuwe ongewenste situatie geven we voeding aan onze frustratie en weerstand. We zakken dieper en dieper weg in een fuik van stress.
Aandacht voor al je zintuigen helpt je dit patroon te doorbreken. Met die fantastische vijf instrumenten kunnen we onze kritische, innerlijke commentaren over heden, verleden en toekomst de mond snoeren: zien, proeven, voelen, horen en ruiken. Ze brengen ons, boem!, thuis in de realiteit zoals die nu is. Vrij van vooroordelen, irritaties of andere emoties die je werkelijkheid kleuren.
Het vergt wel wat oefening, maar het loont echt. Ter inspiratie hierbij een paar voorbeelden van stoppen, landen en kijken via je zintuigen, waarmee je op je werk kunt experimenteren:
- Zien: bekijk eens nieuwsgierig het spel van zon en schaduw op muren en vloeren, de lachrimpeltjes in het gezicht van je collega, de kleuren van planten en bloemen;
- Proeven: is je lunch warm of koud, vast of vloeibaar, zoet of zout, korrelig of smeuïg, dof of glanzend? Wat ervaar je als je begint te kauwen?;
- Voelen: ervaar het contact van je billen op je stoel, voel de textuur van meubilairstoffen, het schudden van de lift onder je voeten, de vorm van elke deurkruk die je aanraakt, de temperatuur van je koffie- of theebeker, je vingers op je computerkeyboard;
- Horen: luister naar het rinkelen van telefoons, het belletje van een lift, het doortrekken van het toilet, het verkeer dat langs rijdt, je maag die rommelt van de honger;
- Ruiken: het parfum van je collega, de frisse wind door een open raam, de lunch(bereiding) in de bedrijfskantine of de geur van je eigen boterhammen, de snoeppot op je bureau.
Het is zomaar een greep uit wat je allemaal kunt opmerken aan zintuigelijke sensaties op je werk.
Geef regelmatig aandacht aan wat je ervaart via je vijf zintuigen. Zulke momenten geven ruimte aan nieuwe ervaringen. En met nieuwe ervaringen komen nieuwe keuzes. Niet vanuit gewoontes, maar vanuit een stevige basis in de wereld van nu.
Zo kraak je je eigen stresscode!