Like ons op: Facebook
 

Ervaringen van cursisten

Zij zetten de stap al eerder...


Suzanne, roostermaker | Niet alles hoeft meer perfect

Met een leuke baan en een druk gezin is het sowieso elke dag rennen en vliegen voor me. Daarbij zat ik mezelf behoorlijk in de weg. Gaande de training merkte ik dat ik nogal de neiging had met iedereen mee te denken. Ook als me dat niet gevraagd werd of iets gewoon buiten mijn werkterrein viel. Op die manier werd alles ook 'mijn' probleem.

Ik heb geleerd dat niet alles perfect, snel en superefficiënt hoeft te gebeuren. Nu ik niet meer zoveel eisen stel aan van alles en nog wat voel ik me veel minder onrustig of schuldig. Dat werkt echt heel bevrijdend.


Didan, DevOps Engineer | Ik kom makkelijker met oplossingen bij problemen

Na een reorganisatie ontstonden er problemen in de samenwerking met mijn collega's. Al jaren zaten we in een modus van alsmaar harder moeten werken. En nu was het gewoon niet leuk meer. Ik was mezelf niet meer. Ging als een 'loner' werken. Want de rust ontbrak me om mijn team goed te begeleiden. Daarbij gedroeg ik me dominant als ik het niet eens was met de beslissingen die mijn teamleden namen.

In de training liet Heidi me ervaren dat je met simpele handvatten afstand kan creëren tot je gevoel en je gedachten. Het effect is dat ik nu veel rustiger en objectiever 'denk' over alles wat ik doe. Hierdoor kom ik makkelijker met goede oplossingen en strategieën om problemen in het werk de baas te worden. Dat geeft me rust, ook naar mijn team toe.

Als ik Heidi in één woord moet omschrijven is dat 'ontwapenend'. De sfeer waarin je met haar werkt is prettig en vertrouwelijk.


Frank, software engineer | Uit de spagaat

In eerste instantie was ik best sceptisch toen mijn HR-Officer mindfulness training voorstelde. Nu ben ik blij dat ik ermee heb ingestemd.

Voor het traject wist ik niet goed hoe ik mijn grenzen kon stellen. Nu weet ik hoe ik dat kan doen, zonder dat ik daarbij spanning ervaar. En zonder iemand tekort te doen. Daarbij neem ik mijn werk ook niet meer mee naar huis, omdat ik weet: het belangrijkste is gedaan.

Dankzij de technieken die ik heb geleerd en toepas, ben ik weer zichtbaar als de vakexpert in plaats van als de brandjes blusser. Het heeft mijn impact vergroot. En daarmee ook mijn gevoel van voldoening.

Het traject heeft trouwens ook absoluut effect gehad op mijn uithoudingsvermogen. Als fervent hardloper voelt dat hartstikke lekker.


Jack, ondernemer in horeca | Goed voor mezelf zorgen is goed voor mijn gezin

Alles in mijn hoofd stond continu in de hoogste versnelling. Ik was alleen maar bezig met jagen, cijfers en marges. Elk gaatje in mijn agenda vulde ik op. Heel onrustig werd ik ervan. Daarbij sloeg mijn hart 's nachts soms over en kreeg ik scherpe steken in mijn maag als ik teveel hooi op mijn vork nam.

Ik ben me nu veel bewuster van signalen van spanning en stress bij mezelf en maak eerder even pas op de plaats. Ik sport weer regelmatig, eet gezonder en heb meer tijd en aandacht voor mijn gezin.

Mijn meissie zegt dat ik een stuk rustiger ben. Ook naar onze twee kleintjes toe. Het was best emotioneel toen ik die impact doorkreeg: als ik goed voor mezelf zorg, is dat goed voor het hele gezin.

Je hoeft je bij Heidi niet beter voor te doen dan je bent, je kan gewoon jezelf zijn. Aan vrienden die ik zie vastlopen zeg ik nu: bel Heidi gewoon eens op, zodat je zelf kan ervaren hoe het is om met haar te werken.


Torsten, eindredacteur | Structuur terug dankzij praktische tools

Dankzij de training sta ik steviger in mijn schoenen en heb ik thuis en in mijn werk weer de rust en focus terug die ik zocht na mijn burn-out.

Na de cognitieve therapie die ik eerder deed, had ik aanvullend behoefte aan enkele praktische handvatten die ik makkelijk in het dagelijks leven (en op het werk) kan inzetten. Heidi reikte die praktische tools aan. Hierdoor heb ik eindelijk de structuur in mijn werk terug waar ik zo'n behoefte aan heb als het druk is. Ook weet ik nu hoe ik korte escapes kan inbouwen als ik overprikkeld raak en delegeer ik taken makkelijker i.p.v. alles zelf te doen.

Mijn van nature sterke planningscapaciteiten komen nu veel beter tot hun recht. Sinds ik die consequent inzet weet ik typische piekmomenten op de krantredactie af te vlakken, waardoor we veel minder last hebben van deadlinedruk of after-deadline dips. Daarmee oogst ik veel lof van directe collega's en leidinggevenden.

Mindfulness was hierbij echt een toegevoegde waarde. Ik weet zeker dat ik zonder mindfulness nooit dezelfde resultaten had geboekt.


Marianne, adviseur back-office P&O | Paniek blijft nu achterwege

Ik legde de lat voor mezelf erg hoog, waardoor het een drempel werd die me onzeker maakte. Steeds probeerde ik aan de verwachtingen van anderen te voldoen, ook al wist ik niet precies of ik die verwachtingen wel juist inschatte. Het paniekerige hieromtrent was er na de basiscursus al voor een groot deel af. Maar toen ik gevraagd werd voor een ambitieus project, besloot ik de vervolgtraining 'Van Zelfkritiek naar Zelfcompassie' te doen: ik wilde niet omvallen enkel omdat ik mijn eigen grenzen zo erg hoog zet.

In de training heb ik geleerd om nog meer naar mijn gevoel te luisteren en waar nodig vooraf verwachtingen te checken. Hierdoor weet ik beter waar anderen op rekenen en blijft de paniek achterwege.

Het resultaat is dat ik nu vaker het initiatief neem en niet alles meer zelf doe, maar juist eerder en makkelijker om hulp vraag. Al streef ik nog steeds naar een 10, ik ben nu ook tevreden als het resultaat minder dan een 10 is. En de complimenten die ik ontvang voor mijn werk en inzet? Die accepteer ik nu, zonder te denken 'straks val ik door de mand'.


Arie, jurist | Duikt in vergaderingen niet langer overal direct bovenop

Wat ik van Heidi heb geleerd is hoe ik mijn werk niet langer als een kip zonder kop zomaar op me af hoef laten komen. Dankzij een eenvoudige werkgewoonte heb ik nu vaker de regie in eigen hand. Dat geeft me rust.

Voor mijn omgeving is dat ook prettig. Want als ik overprikkeld was kon ik nogal fel uit de hoek komen. Juist ook in vergaderingen en overleggen. Daar stond ik bij collega's om bekend. Zij merken dat ik met mijn nieuwe werkwijze meer ontspannen ben. Ook mijn leidinggevende geeft dat terug: 'Je communicatie is verbeterd, omdat je niet langer overal direct bovenop duikt'.

Heidi gaf ook inzicht in waarom het moment van thuiskomen uit je werk zo lastig kan zijn voor mannen. Met haar concrete tips ben ik thuis nu al na 10 minuten geacclimatiseerd en los van mijn werk. Mijn vrouw is daar ook blij mee: ik ben veel sneller aanspreekbaar na een drukke dag.


Theo, ondernemer | Kan veel beter bij wat er onder mijn 'motorkap' gebeurt

Ik had steeds het idee dat ik mezelf tekort deed omdat ik (te)veel in mijn hoofd zat en moeilijk bij mijn gevoel kon komen.

Wat ik in de training als zeer waardevol heb ervaren is inzicht in de werking van mijn hormoonfabriek. Niet alleen weet ik nu wat er onder mijn 'motorkap' gebeurt, ik kan er ook veel beter 'bij'. Bepaalde gevoelens kan ik nu meer 'verduren' in het hier en nu. Dat maakt dat ik meer bij mezelf kan zijn en rustiger ben geworden. Ook overzie ik gevoelsmatig complexe situaties een stuk beter.


Fleur, Officier van Justitie | Na jaren zoeken op het juiste spoor

Heidi is een toptrainer op het vlak van mindfulness. Ze kiest voor een down-to-earth aanpak en huilt niet mee met de wolven ('o,o,o wat hebben we het druk en wat is het zwaar'). Ze houdt de regie en weet elke groep in goede banen te leiden.

Heidi heeft me na jaren van zoeken op het juiste spoor weten te krijgen.


Cengiz, financieel medewerker|
Beter met onrust omgaan of deze zelfs voorkomen

In de training heb ik meer inzicht gekregen in welk mechanisme de onrust in mijn lichaam triggert. En dankzij de duidelijke handvaten die we kregen kan ik nu beter met die onrust omgaan of deze zelfs voorkomen.

Zo heb ik bijvoorbeeld voor het eerst in mijn leven écht naar mezelf geluisterd door voor een nieuwe functie op mijn werk te bedanken. Dit besluit heb ik bewust en vlot genomen door wat ik geleerd heb in de training. Er viel in één keer zo'n last van me af!

Heidi heb ik ervaren als een prettige en betrokken vrouw. Ze is iemand die je energie geeft in plaats van aan je 'onttrekt'. Dat heb ik niet vaak met mensen.


Machteld, communicatiemedewerker | Ik werk weer 'zen' en ontspannen

“Eeuwige dank voor jouw begeleiding Heidi. Ik werk sindsdien volledig ‘zen’ en ontspannen. Zonder me ook maar voor een promille verantwoordelijk te voelen voor de ‘hele toko’ zoals in het verleden.  Over wat anderen van me denken, maak ik me niet meer druk. Ze moeten het doen met wie ik nu ben (en eigenlijk altijd al was).

Na de burn-out is het leven mede dankzij jouw begeleiding eindelijk weer helemaal van mij. 


Marco, projectleider civiele techniek | Ik pieker minder en slaap beter

In mijn mentaal zware baan wilde ik alles heel goed doen voor alle stakeholders. In de waan van de dag reageerde ik hierdoor meteen op alles wat maar binnenkwam en was met veel dingen tegelijk bezig. Soms was ik dan ontevreden over de resultaten die ik neerzette en ging ik met minder plezier naar mijn werk.

In overleg met mijn leidinggevende besloot ik de 'Mindfulness voor Mannen' training te doen. Ik snap nu beter hoe stresssituaties ontstaan, herken ze eerder en ben me bewuster van hoe mijn lichaam dan reageert. Hierdoor kan ik eerder pas op de plaats maken. Ik leef meer in het 'hier en nu', pieker minder en slaap beter.

De cursusopbouw is van begin tot eind zorgvuldig. Wat je leert slaat direct op de praktijk en de dagelijkse dingen. Heidi is zeer professioneel en slaat de spijker op de kop. Ik raad ook andere mannen aan deze training te volgen.


Sander, consulting engineer | Meer rust en betere kwaliteit van werk

Een twijfel die ik vooraf had was of de training niet te zweverig zou zijn: te lang mediteren en stilzitten. Maar die twijfel nam Heidi snel weg in het telefonische intakegesprek. Ik had er een goed gevoel bij en de cursus bleek inderdaad prima in balans. Ook qua cursustijd en thuisopdrachten. Met een leuke groep medecursisten van wie ik veel heb geleerd.

Het resultaat waar ik het meest blij mee ben is dat ik nu weet hoe ik beter om kan gaan met stressprikkels en mijn rust kan pakken. Overdag op mijn werk en 's avonds thuis. De meditatieoefeningen hielpen daarbij. Net als een eenvoudige regel waarmee we mindfulness concreet leerden toepassen in het dagelijks leven. Ook die gaf meer rust en een betere kwaliteit van werk.

In een groep van 8 man geeft Heidi persoonlijke aandacht aan iedereen. Ze heeft veel kennis van het lichaam en hoofd en vraagt door om te achterhalen waar het echte probleem zit. Ook geeft ze gepaste complimenten die je bemoedigen om door te gaan.


Henk, sociaal werker | Niet langer overruled in vergaderingen

In vergaderingen en andere zakelijke gesprekken voelde ik me vaak overrompeld. Dingen als tegenwerking, dubbele agenda's en er-om-heen-gedraai konden me echt 'pakken'. Ik liet me daardoor snel overrulen in het gesprek. Cursussen over communicatie en omgaan met lastige klanten hielpen me niet. Die losten het probleem van overrompeling niet op.

Door Heidi's programma voel ik me een stuk dapperder. Waar ik vroeger behoorlijk van slag kon raken bij conflicten of confrontaties heb ik nu regelmatig iets van WOHW! omdat ik dichter durf te blijven bij waar ik voor sta en waar ik in geloof. Zonder me overrompeld te voelen. Daardoor gaan zakelijke gesprekken me nu beter af en heb ik meer impact.

Tuurlijk is er nog wel spanning, maar ik kan er nu meer relaxed mee omgaan. Ben het ook eerder kwijt en neem het minder mee naar huis. Daar is mijn vrouw ook blij mee.


Mirjam, loopbaanadviseur | Verschil van inzicht is niet meer direct een conflict

Ik had al langere tijd het gevoel dat ik de controle in mijn werk aan het verliezen was. In mijn ogen waren mijn collega's veel betere adviseurs dan ik: beter opgeleid en met meer kennis van zaken. Ik wilde mij wel profileren ten opzichte van hen, maar dan dacht ik 'ik ben toch niet goed genoeg'. Dat maakte mij onzeker. Als er over mij heen werd gelopen, durfde ik niet te reageren. Dan was ik vervolgens weer teleurgesteld in mijzelf.

Ik heb heel veel aan de training gehad. Als er nu een verschil van inzicht is met mijn collega's ervaar ik dat niet meer direct als een conflict. Ik kan meer relativeren en daardoor rustig mijn argumenten op tafel leggen. Als ik het antwoord op een vraag niet weet, dan zeg ik gewoon dat ik daar later op terugkom. Ik kom beter voor mijzelf op en sta meer ontspannen in mijn werk. Blij mee!


Mick, financieel beleidsmedewerker | Meer rust door de dag heen

Mijn leidinggevende raadde me aan mindfulness training te doen, omdat ik niet goed in mijn vel zat. In eerste instantie had ik zoiets van: 'Mindfulness?! Gaat dat me echt helpen?' Toch ben ik ervoor gegaan, vooral ook toen ik hoorde van een positieve ervaring van een collega.

In de cursus heb ik geleerd hoe ik mijn rustmomenten kan pakken door de dag heen. Ik schiet minder snel in de stress en voel me zekerder. Mede dankzij een simpele manier om mindfulness praktisch toe te passen, thuis en in mijn werk.

Nu weet ik: mindfulness is een hele mooie toevoeging aan mijn leven!


Ed, financieel adviseur | Meer zelfvertrouwen

Ik was al eens eerder bijna overspannen geraakt, dus toen ik dezelfde symptomen van toen herkende (piekeren, veel moeten van mezelf, onzeker, twijfelen bij het nemen van beslissingen), besloot ik de training bij Heidi te gaan doen. Ik ben nog steeds blij met dat besluit.

Hoewel het niet altijd makkelijk was om geconfronteerd te worden met mijn eigen gewoontepatronen, herken ik ze nu beter. Ik heb bijvoorbeeld sneller door wanneer ik me teveel richt op de verwachtingen van anderen. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en kan weer genieten van mijn gezin en de kleine dingen in het leven.

Als zelfstandig ondernemer heb ik het razend druk, maar ondanks dat gaat het nu prima met me. Nog steeds oefen ik regelmatig met de audiotracks. Dat houdt me sterk!


Jeroen, centralist beveiliging | Naar problemen toegaan lost ze op

Na een burn-out ijlde de knauw die ik had gehad nog behoorlijk na. Vooral mentaal: mijn hoofd leek wel op een centrifuge die op hol geslagen was. Juist 's avonds, als ik naar bed ging, was het een en al gepieker. Ik kreeg het echt niet stil daar boven en sliep daardoor slecht.

Bijzonder was het om in de cursus te ontdekken dat juist door naar je 'problemen' toe te gaan en ze nieuwsgierig te onderzoeken je ze kunt oplossen. Dat bracht niet alleen rust, maar ook het inzicht dat je je niet gek hoeft laten maken door je omgeving... en ook niet door jezelf. Al met al een zeer leerzaam traject!

De reden waarom ik voor de mindfulness training bij Heidi heb gekozen was de heldere website en het prettige telefonische kennismakingsgesprek. Heidi is een ervaren trainer, niet zweverig of opdringerig.


Arjan, Hoofd IT Projecten & Support | Betere focus in mijn werk

Dankzij de training kreeg ik al snel inzicht in mijn gewoontegedrag van te snel dingen toezeggen en over-servicegericht zijn. Met Heidi’s kinderlijk eenvoudige en tegelijk voor mij confronterende opdrachten ontdekte ik dat de kwaliteit van aandacht iets is dat je kunt trainen en beïnvloeden. Op een zeer praktische, ervarende manier met simpele strategieën waarvan ik dacht: hmmm, die kunnen toch niet zoveel in beweging brengen?!

Nu heb ik niet meer zoiets van “wat gebeurt me toch iedere keer”, maar kan ik mijn aandacht veel bewuster focussen op mijn werk. Zonder dat ik op dit punt hoef te scoren of mezelf steeds de maat hoef te nemen. Ook thuis is er meer rust.

De begeleiding door Heidi - met haar sprankelende humor en milde-en-tegelijk-rake feedback - is bijzonder ondersteunend. Ik kan het programma van Heidi van harte aanbevelen!


Eric, ondernemer | Aardverschuiving in keuzes maken

Ik vond het lastig om mensen teleur te stellen en neigde ernaar om alles wat me maar gevraagd werd op te pakken. Daardoor nam ik veel te veel hooi op mijn vork en maakte werkwerken van wel 100 uur. Dat gaf veel stress en al bij al kwam ik niet verder met mijn bedrijf.

Dankzij de technieken die Heidi aanreikte kan ik nu mijn rust bewaren en heb ik de focus op mijn bedrijf weer terug. Ik durf nu bewust keuzes te maken. Zo laat ik me niet langer verleiden tot opdrachten of samenwerkingsverbanden die niet concreet bijdragen aan de groei van mijn bedrijf. Dat is echt een aardverschuiving voor mij.

Heidi's aanpak is totaal niet zweverig. Ze creëert moeiteloos een sfeer van vertrouwen en gelijkwaardigheid, waardoor ik snel tot inzichten én resultaten kwam. Een aanrader voor elke man die voorbij de waan van de dag wil komen.


Bart, lead auditor | Van push naar pull in overleggen

Als een overleg niet liep zoals ik het had bedacht, dan liet ik mijn spierballen zien. Waarop teamleden de hakken in het zand zetten of achterover leunden. Dat zorgde voor spanning in bijeenkomsten, maar óók bij mezelf.

Heidi leerde me hoe ik beter met deze spanning om kon gaan. Door een juiste voorbereiding en door meer aandacht te geven aan mijn communicatie. Daarmee groeide het vertrouwen tussen mij en de mensen met wie ik werk.

Ik kom sneller tot betere resultaten nu ik investeer in de relatie met mijn mensen. Ik ben van push naar pull gegaan: ik beweeg met ze mee, waardoor zijzelf ook in beweging komen. Mijn invloed op het eindresultaat is daardoor vele malen groter en het kost mij nauwelijks moeite.


Peter, projectleider bij vertaalbureau | Meer rust in mijn werk

Voor de training denderde ik vaak gewoon door in mijn werk. Alles moest op stel en sprong gebeuren, dacht ik. Maar daar is een omslag in gekomen.

Ik stel nu bewust mijn prioriteiten af en toe anders. Ga niet zomaar meer mee in dat gevoel van urgentie dat collega's met vragen soms bij mij neerleggen. Ik ben blij met het resultaat: ik ervaar meer rust in mijn werk.


Wim, market manager | Eenvoudige oefeningen die werken

Dankzij de training voel ik me rustiger. Kan ik me vaak beter focussen op de dingen die belangrijk zijn in mijn werk. De oefeningen zijn heel eenvoudig, niet zweverig. En: ze werken!

Wat me direct enorm opviel is de rust die Heidi weet over te brengen, alleen al in haar manier van praten. Daardoor kon ik alles rustig verwerken. Wat een verschil met de dagelijkse wereld waarin we vaak snel en door elkaar heen praten.


Johan, marketing manager | SLOW overal en altijd toepasbaar

Ein-de-lijk een life management techniek die ik niet van buiten hoef te leren, omdat het zo simpel en inituïtief is. Als het een tijd druk geweest is en ik dreig te blokkeren helpt SLOW mij om me te concentreren op wat essentieel is. Zelfs in de 'heat of the moment' weet ik wat ik kan doen. Het is een heel prettig idee dat je SLOW overal en altijd kan toepassen. Bedankt Heidi en nog heel veel succes!


Hans, Hoofd Elektrotechniek | Voorbij de horizon van vandaag

Dankzij de training zit ik niet langer verstrikt in mijn taken als projectleider en is er ruimte gekomen om voorbij de horizon van vandaag te kijken. Om invulling te geven aan hoe ik mijzelf, mijn team en het bedrijf verder kan laten groeien.

Kennis delen en nieuwe werkwijzen ontwikkelen zijn hierin essentieel. Daar vond ik nooit de tijd voor. Zonder de training had ik dit waarschijnlijk nog steeds voor mij uitgeschoven. Maar nu weet ik: dit is wat er écht toe doet.

 

Agenda

Bekijk de actuele startdata van de trainingen.

Contact

Centrum voor Mindfulness Alkmaar
Postadres:
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01